Acht punten voor een duurzaam cannabis entrepeneurship.
Een oude hasjdealer in Nepalese en Indiase hasjiesh verwonderde zich bij terugkomst in Nederland; “Er is zoveel Eco tegenwoordig. Er is een ecologische afdeling in de supermarkt, er is in Amsterdam een biologische markt, er zijn ecologische cafe’s die helemaal organic zijn. Waarom is er dan nog geen biologische coffeeshop waar je alleen organic wiet kan krijgen?
Je begrijpt dat organic weed vanwege een ongereguleerde achterdeur niet eenvoudig is om te organiseren. Kleding van hennep is relatief duur maar lang nog niet alle ondernemers letten op duurzaamheid.
Waar gaat het om als je het over een biologische coffeeshop hebt? 8 punten:
1. Alleen genetica kiezen waarbij Access & Benefit Sharing ABS-protocol is gevolgd zodat een gedeelte van de opbrengst terugvloeit naar waar de originele genetica vandaan komt zodat dit aan natuurbeheer of plaatselijke biodiversiteit ten goede komt.
2. Alleen onbespoten cannabis verkopen, waarbij dus bij de teelt geen pesticiden maar alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.
3. Voorkeur voor buitenteelt en daarna kasteelt, aangezien bij binnen-teelt veel stroom nodig is en dus een veel grotere ecologische voetafdruk heeft dan buitenteelt of kasteelt.
4. Zuinig energieverbruik, evt. eigen zonnepanelen of windturbines.
5. De inrichting van de coffeeshop met duurzame recycle-bare materialen.
6. Eco-vriendelijke alternatieven in de coffeeshop voor plastic wietzakjes en joint-kokers, zoals glazen statie reclycle-pot en hennepplastic of biologisch afbreekbaar plastic dan wel kartonnen jointhulzen.
7. Alleen personeelskleding van hennep.
8. Alleen hennepvloetjes bij voor gedraaide joints en voor de losse verkoop.
Deze 8 aspecten zijn allemaal onderdeel van de duurzame coffeeshop, en zijn baken-punten voor de contouren van een duurzaam cannabis entrepeneurship.
12 december 2020